نگاهی به تاریخه تزینات طلایی ایران در حوزه معماری
در ایران استعمال طلا به اواخر هزاره سوم قبل از میلاد مسیح علیه السلام برمیگردد; این فلز با بلورهای کوارتز و شن همراه بوده بنابراین; طلایی که استفاده میشوده به شکل کامل خالص نبوده و به منظور بیشتر شدن استحکام و قدرت ساز و کاری آن به آن مقاداری مسنیز اضافه می کردند;
آثار طلایی موجود در مناطق زیویه کردستان; مارلیک; حسنلو و لرستان نشان دهنده این است که در ایران ابتدا اشیای فلزی طلایی به شکل حجیم تولید میشود.
نقش های زیادی که از سومریان نیز بدست آمده; ظروف و مجسمه های بسیار طلایی و درخشنده دیده میشود; اوج استفاده از طلا در ساخت اشیاء و ترصیع و بکار گیری کاشی هایی با لعاب فلزی از نوعه همان طلا; مربوط به دوران هخامنشی است.
طلا در دوران ها
بعد از آن; در دوره اشکانیان علاقه بسیار بسیار زیادی به ساخت جاواهرات طلاها و نقره ایبوده است; در این دوره; مرصع کاری در راس مشاغل قرار میگیرد; این هنر در دوران ساسانی نیاز به ترویج و تبلیغ داشته و آثار زیادی از جمله سکه و ظروف طلای و نقرها به نظر ببنده میاید.
همچنین از لیاف طلاجات یا نقرجات در بافت منسوجات استفاده میشود;
بعد از دین مبین اسلامساده زیستی و استفاده نکردن از طلا در ظروف و همچنین منسوجات; بیشتر در زیبا سازی کتوب کاربرد داشته است; به طور جامع از معادن طلای ایران در دوره صفویه دوباره استفاده شد; همچنین در عصر حکومت قاجار از معادن طلایی استفاده های بسیار چشمگیری شد.
در عصر صفوی و قاجار; استعمال از طلاجات بیشتر در صنایع و هنرها از جمله نقاشی;تذهیب; تشعیر و طلاکوبی روی فلزها زیبا و بافت منسوجات و در بعضی موارد فرش با الیاف ناب طلا بسیار مرسوم بود;
در این دوران مخصوصا در عصر صفوی; بسیاری از بناهامثل کاخ ها و بناهای مجلل مذهبی و روس طلاچسبان و نقاشی برای تزیین بناها استفاده میشود.